Logica iertării – secretul vieţii împlinite

Iertarea
Puterea iertarii
Cauza de baza a emotiilor negative, factorul principal care predispune o persoana la blamare, la mânie si la resentimente, frica si îndoiala, invidie si gelozie, este inabilitatea de a ierta pe cineva în legatura cu care simtim ca ne-a ranit în vreun fel. Pe masura ce ne dezvoltam în copilarie, ajungem la o etapa în care „justitia” este foarte importanta pentru noi.
Ne fixam asupra conceptului de „echitate”. Suntem suparati pe orice situatie din viata noastra care nu pare a fi dreapta si echitabila pentru toata lumea, în special daca ne priveste pe noi însine. De fiecare data când simtim ca noi sau altcineva am fost tratati nedrept, indiferent de motiv, consideram ca este un atac la propria persoana.

Respectul nostru personal fragil este amenintat. Reactionam cu mânie si resentimente. Aceasta este o etapa normala de evolutie prin care trecem pe drumul catre maturitate.

Totusi, unii oameni ramân fixati la aceasta etapa si nu o depasesc niciodata. Daca nu suntem învatati cât este de important sa renuntam la frustrarile din copilarie, vom ajunge la maturitate cu o cantitate uriasa de experiente neiertate. În cazul în care nu suntem atenti, ne vom construi apoi viata pe baza mâniei directionate catre oamenii fata de care simtim ca sunt vinovati pentru ceva ce au facut sau ceva ce noi dezaprobam.

Multi psihoterapeuti si psihiatri îsi petrec întreaga viata ajutându-i pe oameni sa se confrunte cu acest trecut nefericit si sa rezolve experientele anterioare si actuale. Cea mai puternica si eliberatoare hotarâre pe care o poti lua este aceea de a ierta pe toata lumea care te-a ranit în vreun fel. Doar prin eliberarea, în mintea ta, a celeilalte persoane si prin iertarea ei te vei putea elibera pe tine însuti. De aceea, cele mai multe religii accentueaza importanta clementei ca prim pas spre pacea mintii si beatitudine telurica.

Imagineaza-ti cum te-ai simti daca nu ai fi mânios pe nimeni. Ca esti o persoana complet pozitiva, optimista, joviala, cu un nivel înalt de respect personal, entuziasm si încredere în tine nelimitata. Închipuie-ti ca esti o persoana calda, prietenoasa, iubitoare, plina de calm si pace interioara. Toate acestea sunt posibile pentru tine daca practice clementa.

Prin contrast, refuzul sau esecul de a ierta reprezinta baza negativitatii, a mâniei, stresului, anxietatii, a bolilor fizice si mentale si a celor mai multe nefericiri. Refuzul de a ierta te tine în capcana. Îngaduinta te elibereaza. Întotdeauna este alegerea ta. Nu are nicio legatura cu o alta persoana sau situatie.

• Este nevoie de doi
Unii oameni se abtin sa ierte pornind de la o premisafalsa. Ei cred ca, daca iarta, tolereaza comportamentul persoanei pe care sunt suparati. Au convingerea ca daca o iarta pe cealalta persoana, îi fac acesteia o favoare. Chiar cred ca astfel ar lasa-o sa scape, ceea ce sunt hotarâti sa nu faca.
De fapt, este nevoie de doua persoane pentru a exista o închisoare, de prizonier si de gardian. Amândoi sunt în închisoare. Când o eliberezi pe cealalta persoana, te eliberezi pe tine. Nu trebuie sa tolerezi comportamentul persoanei care te-a ranit sau sa o placi, ci doar sa o ierti pentru a-ti putea continua viata. De aceea, milostivire a este un act în totalitate egoist. Nu are nicio legatura cu cealalta persoana. Se refera numai la propria integritate mentala si la pacea ta interioara.

Comicul Buddy Hackett a spus cândva: „Nu port pica niciodata; în timp ce porti pica, resentimentele sunt afara si danseaza!”
Când ramâi suparat pe o alta persoana, îi dai controlul tau emotional de fiecare data când te gândesti la ea. Îi permiti sa-ti controleze emotiile de la distanta. Neiertând-o, îi dai voie sa-ti conduca viata emotionala, ca si cum ar fi chiar atunci cu tine si situatia ar avea loc din nou.

• Calea catre iertare
Modalitatea de a ierta este simpla. De fiecare data când te gândesti la cealalta persoana, trebuie sa folosesti Legea Substitutiei si sa spui: „Dumnezeu sa îl/o binecuvânteze; îl/oiert pentru tot si îi doresc numai bine.” Nu este posibil sa binecuvântezi si sa ierti o alta persoana si, în acelasi timp, sa fii suparat sau mânios. Gândul pozitiv îl anuleaza pe cel negativ.
Poti accelera procesul de eliberare personala daca îti asumi responsabilitatea pentru contributia ta la ceea ce s-a întâmplat. Foarte putine evenimente care conduc la mânie si resentimente se întâmpla în vid. Aproape invariabil, ai facut ceva pentru a contribui la situatie. De aceea, trebuie sa ai maturitate a de a-ti asuma raspunderea.
Atunci, poti spune: „Sunt raspunzator. Nu ar fi trebuit saintru în aceasta situatie de la început sau sa ramân în împrejurarearespectiva atât de mult. Nu ar fi trebuit sa fac ce amfacut. Îl/o iert complet si îl/o las sa plece.”
Este posibil ca la început sa îti fie dificil sa ierti. Aceste cuvinte vor fi grele pentru tine. Multi oameni si-au construit întreaga viata adulta în jurul necazurilor lor. Le este frica de faptul ca nu vor mai avea despre ce sa vorbeasca daca înceteaza sa se plânga despre parintii sau casniciile lor. Dar nu-ti fie teama.
Când îi ierti pe ceilalti si îi lasi în pace, încerci imediat o stare de usurare si devii mai fericit. Pe masura ce gândurile de mânie si resentimentele dispar, mintea ta se va umple cu gânduri pozitive. Veiavea mai multa energie si mai mult entuziasm. Te vei simti mai puternic si mai încrezator. Întregul viitor ti se va deschide în fata, precum rasare soarele vara.
Nu te îngrijora despre ce vor spune sau vor gândi prietenii tai atunci când te vei hotarî sa-i ierti pe cei care te-au ranit. Probabil ca s-au saturat sa-ti auda lamentarile despre evenimentele nefericite din trecut. De fapt, atunci când vei începe sa ierti, îti vei da seama curând ca singura legatura dintre tine si anumite persoane o reprezinta momentele tale de lamentari. S-ar putea ca, atunci când te decizi sa-i ierti pe altii, sa descoperi ca nu ti se mai pare interesant sa vorbesti cu ei.

• Oamenii pe care trebuie sa îi ierti
Exista patru categorii de persoane pe care trebuie sa le ierti daca vrei cu adevarat sa îti schimbi viata si modul de a gândi.
În primul rând – parintii tai, fie ca mai traiesc sau nu. Trebuie neaparat sa îi ierti pentru fiecare greseala pe care au facut-o în educatia ta. Ar trebui, cel putin, sa le fii recunoscator pentru faptul ca ti-au dat viata. Te-au adus aici.
Daca esti fericit ca esti în viata, poti sa îi ierti pentru orice altceva. Sa nu te mai plângi niciodata de ei.
Multi dintre participantii la seminariile mele si-au sunat sau si-au vizitat parintii si le-au spus ca îi iarta pentru tot. Adesea, acest act simplu de curaj si de caracter a avut un efect profund asupra relatiilor cu mama sau tatal lor. Începând cu acea zi, ei au devenit buni prieteni si acest lucru a durat cât timp au mai trait împreuna.
În schimb, daca nu îti vei ierta parintii, vei ramâne mereu un copil. Îti vei bloca propria sansa de a creste si de a deveni un adult în întregime functional. Vei continua sa te consideri o victima. Chiar mai rau, îti vei mentine vii sentimentele negative de inferioritate si de mânie.
Daca parintii tai mor fara ca tu sa-i fi iertat, acest lucru te poate marca pentru tot restul vietii tale.

• Relatii personale apropiate
În a doua categorie se încadreaza persoanele din relatiile tale apropiate care nu au mers. Casatoria si alte legaturi intime pot fi atât de intense si de amenintatoare pentru sentimentele tale de respect personal si de pretuire de sine, incât poti ramâne ani întregi furios si neiertator fata de aceste persoane.
Dar tu ai fost cel putin partial raspunzator. Trebuie sa ai puterea si integritatea de a afirma: „Sunt raspunzator” si apoi de a o ierta pe cealalta persoana si de a o lasa sa plece. Spune cuvintele: Jl/ o iert pentru tot si îi doresc numai bine.” De fiecare data când vei repeta acest lucru, emotia negativa atasata situatiei va disparea. În curând se va estompa definitiv.

• Scrisoarea
Multi dintre cei cu care am lucrat au descoperit ca „scrisoarea” reprezinta secretul pentru a lasa în urma lor, pentru totdeauna, o relatie nereusita. Aceasta este o tehnica puternica ce te poate elibera aproape instantaneu de mânie si resentimente.

Iata cum functioneaza: Te asezi si îi scrii celeilalte personae o scrisoare de iertare compusa din trei parti. În primul rând, precizezi: „Te iert pentru tot ce ai facut vreodata si m-a ranit.”
Apoi, descrii sau mentionezi fiecare lucru pentru care înca mai esti suparat. Unii oameni scriu câteva pagini în aceasta parte.
În al treilea rând, închei scrisoarea cu urmatoarele cuvinte: Jti doresc numai bine.”
Dupa aceea duci scrisoarea la posta si o introduci în cutia postala. În acel moment, vei simti o usurare extraordinara si vei fi, în sfârsit,liber.

Apropo, nu trebuie sa te îngrijorezi despre cum ar putea reactiona cealalta persoana. Aceasta nu este problema ta. Scopul tau e sa te eliberezi, sa-ti recapeti pacea sufleteasca si sa-ti continui viata minunata care se asterne în fata ta.

• Sterge-ti lista
În a treia categorie, trebuie sa îi ierti pe toti ceilalti din viata ta care te-au ranit vreodata în vreun fel. Lasa-i în pace. Iarta-I pe fiecare sef, partener de afaceri, prieten, escroc sau tradator care ti-au cauzat suparari de orice fel.
Sterge-ti lista. Sterge fiecare dintre numele si imaginile lor spunând: „Îl/o iert pentru tot si îi doresc numai bine.
Repeta-ti aceasta afirmatie de fiecare data când te gândesti la acea persoana sau situatie pâna când sentimentele negative dispar.

• Elibereaza-te
În cea de-a patra categorie, ultima persoana pe care trebuie sa o ierti esti tu însuti. Trebuie neaparat sa te ierti pentru toate lucrurile prostesti, fara. sens, rele, lipsite de judecata sau crude pe care le-ai facut sau le-ai spus vreodata.

Nu mai cara aceste greseli din trecut cu tine: au avut loc atunci, iar în prezent lucrurile sunt diferite.
Gândeste-te astfel: Atunci când ai facut acele lucruri în trecut, din cauza carora te mai simti prost si astazi, nu erai persoana care esti la ora actuala. La vremea respectiva, erai o persoana diferita, mai tânara si mai putin experimentata.
Nu erai tu cu adevarat, ci o varianta imatura a persoanei care ai devenit acumulând experienta. Nu te
mai învinovati pentru ceva ce s-a petrecut în trecut si pe care nu îl mai poti schimba.

În psihoterapie, când o persoana este împovarata cu un sentiment adânc de vina sau rusine ca urmare a unei traume din copilarie, momentul purificator îl constituie acela în care îsi da seama brusc: „Nu este vina mea.”
Uneori ai comis unele lucruri sau ti-au fost facute, altele când erai prea tânar sau neexperimentat pentru a sti ce se întâmpla sau pentru a schimba situatia. Nu a fost vina ta. Ai procedat cum ai putut mai bine. Esti în ordine. Iarta-te si elibereaza-te.
Spune, pur si simplu: „Ma iert pentru fiecare greseala pecare am facut-o. Sunt o persoana buna în totalitate si voi avea un viitor minunat.” De fiecare data când te vei gândi la acel eveniment sau la acea situatie, repeta: „Ma iert complet.” Si apoi continua-ti viata.
Concentreaza-te asupra viitorului si nu asupra trecutului. Axeaza-te pe ceea ce te asteapta si
nu pe ce-ai faptuit.
În sfârsit, daca ai facut ceva ce a ranit pe cineva, si înca te mai simti jenat în legatura cu asta, poti merge la acea persoana sau îi poti scrie în scopul de a-ti cere scuze.
Marturiseste-i acelei persoane ca îti pare rau pentru ce ai spus sau ai facut. Indiferent care va fi reactia sa, pozitiva sau negativa, aceasta nu conteaza. Simplul fapt ca te-ai cait sau ca ti-ai exprimat regretul te va elibera.

• Avertizare finala
Cei mai multi oameni sunt deschisi la ideea de a ierta. Aceasta se înscrie printre conceptele de baza ale celor mai multe religii si este predata în psihologie si în metafizica.
Probabil ca te simti confortabil cu ideea de a-i ierta pe cei mai multi oameni din viata ta care ti-au facut rau în vreun fel. Dar exista un mare pericol.
Si anume ca refuzul tau de a ierta un singur mare necaz poate fi suficient pentru a-ti sabota întreaga viata. Neiertând o anumita persoana sau situatie, insistenta ta îti poate stopa întregul progres. Exista nenumarati barbati si femei care îsi ruineaza vietile din cauza furiei si a resentimentelor îndreptate catre o singura persoana. Ei nu pot renunta la aceasta si nu se elibereaza niciodata.
Nu lasa sa ti se întâmple asa ceva si tie. Trebuie sa ai curajul si caracterul de a ierta pe toata lumea, fara exceptie.

Ar trebui sa nu mai existe nimeni în viata ta pe care sa fii suparat. Mintea ta ar trebui sa fie calma si clara. Ar trebui sa poti spune: „Nu am niciun gând negativ sau neiertatorcatre nimeni din lume; îi iert pe toti de bunavoie.”

Reclame

Un gând despre „Logica iertării – secretul vieţii împlinite

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s