De la Etica Caracterului la Etica Personalităţii

Mi-a căzut în mână, încercând să fac curat prin computer, o carte pe care am citit-o cu vreo 5 ani în urmă şi care ar trebui să fie în permanenţă în apropierea mea.

A fost primul meu referenţial de dezvoltare personală, care m-a captivat şi mi-a îndrumat atitudinile ulterioare în viaţa de zi cu zi.

Este vorba de „Eficienţa în 7 trepte a lui Stephen Covey”.

Am făcut un extras, fundamental care sper să lumineze pe toţi cititorii blogului meu.

 „Am citit şi frunzărit sute de cărţi, articole şi eseuri privind problematica autoeducaţiei, a psihologiei popularizate şi a autoajutorării. Acum ştiam pe degete tot ceea ce un popor liber şi democratic considera a fi cheile succesului in viaţă.

Parcurgand două sute de ani de scrieri despre succes, am detectat in această literatură un „pattem” de-a dreptul surprinzător. Poate din cauza stresului la care suntem supuşi, ale cărui efecte le-am putut constata la oamenii cu care lucrasem de-a lungul anilor, am resimţit in mod acut caracterul superficial al literaturii succesului — in majoritatea ei — din ultimii 50 ani.

Era plină de conştienta imaginii sociale, de tehnici şi soluţii de moment — tot atatea pansamente sociale şi aspirină — destinate problemelor acute şi părand, uneori, să ofere ameliorări temporare, care lăsau insă neatinse aspectele cronice, subiacente, ce supurau şi ieşeau din timp in timp la iveală.

Prin contrast, aproape toată literatura primilor 150 ani era centrată pe ceea ce am putea numi Etica Caracterului, ca fundament al succesului — cum ar fi integritatea, modestia, fidelitatea, măsura, curajul, dreptatea, răbdarea, hărnicia, simplitatea.

Ce invăţătură se desprindea din analiza Eticii Caracterului? Că un mod de viaţă eficace presupune adoptarea anumitor principii de bază şi că oamenii nu pot avea succese reale şi mulţumiri de durată decat asimiland şi introiectand aceste principii, modelandu-şi astfel caracterul iniţial.

La scurt timp după Primul Război Mondial, perspectiva asupra succesului s-a deplasat de la Etica Caracterului la Etica Personalităţii. Succesul a devenit o funcţie a personalităţii, a imaginii publice, a unor atitudini şi comportamente anume, a unor tactici şi strategii care facilitau procesele interrelaţiilor umane.

Această Etică a Personalităţii opera, in esenţă, pe două căi: tehnici de relaţionare umană individuală şi colectivă, pe de o parte, şi adoptarea unei atitudini mentale pozitive, pe de alta. O filosofie care se exprima prin maxime mai mult sau mai puţin inspirate şi valabile, precum: „Atitudinea vă determină altitudinea”, „Zambind te imprieteneşti mai curind decat ranjind” sau „Ce crede omul şi gandeşte se-mplineşte.”

 Alte aspecte ale acestei Etici erau vădit manipulative, chiar perfide, propunand tehnici de seducţie ori de mimare a interesului faţă de slăbiciunile sau maniile celorlalţi pentru a-i influenţa sau adoptarea „privirii dominatoare” şi alte procedee de intimidare.

Caracterul  astăzi este considerat ca un ingredient al succesului, refuzandu-i insă rolul fundamental şi catalizator pe care il deţine.

Referirile la Etica Caracterului se fac din varful buzelor; accentul se punea doar pe metodele de influenţare imediată, pe strategiile de forţă, pe abilitatea in comunicare şi pe atitudini pozitive.”

Câte caractere avem în România de azi ? Care sunt modelele copiilor noştri ?

Întrebări retorice, cu perspective sumbre, într-o lume în care totul se cumpără.

Reclame

2 gânduri despre „De la Etica Caracterului la Etica Personalităţii

  1. Pingback: Schimbari necesare la poporul român. Abordari si atitudini importante pentru români. Schimbarea comportamentului (edu5) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Schimbari necesare la poporul român | ACVILA ORTODOXA blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s