Va veni iarna…

Luni incepe Postul Craciunului, o perioada in care crestinii isi pregatesc trupul si sufletul printr-un regim mai strict de la mancare si prin rugaciune pentru intampinarea Nasterii Domnului. 

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, timp in care se consuma numai produse de origine vegetala. Postul incepe in 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, cand se fac ospete si se mananca lapte, branza, oua sau carne.

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mancarea de dulce.

Luni, miercuri si vineri mancam bucate fara ulei si fara vin. Marti si joi se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana in 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.

Postul se incheie in noaptea de Craciun, dupa Litanie. Din 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, oamenii, in special copii de la sate. incep sa repete colindele. Ultima zi a postului Nasterii Domnului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile. Nu se mananca nimic pana la ora 15, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si al celor trei tineri in Babilon.

In unele parti nu se mananca in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nasterea Domnului. Acest regim aminteste totodata de postul tinut odinioara de catehumenii care in seara acestei zile primeau botezul crestin si apoi prima impartasire, la liturghia savarsita atunci in acest scop Liturghia Sfantului Vasile, care azi se savarseste dimineata.

În perioada postului de anul acesta, voi renunţa cât de mult se poate la televizor. Şi spun asta, întrucât nu pot să nu urmăresc meciurile de fotbal şi baschet ale echipei noastre.

Aştept Crăciunul cu speranţa că „Prinţul Albert” va începe o viaţă nouă, că voi avea acasă familia şi bradul ca de fiecare an, că voi putea să-mi „stâmpăr„ sufletul de dorul celor dragi care s-au înalţat la ceruri (pentru că de sărbători ne lipsesc cel mai mult), că voi reuşi împreună cu colegii Asociaţiei Mediaş-Cetate Seculară  să facem o figură frumoasă şi în acest an cu festivalul de folk şi că voi putea dărui cât mai multă muzică.

Să vină iarna  :).  Vă doresc audiţie plăcută.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s