MEMORANDUM Adresat Preafericirii Sale Daniel

 MEMORANDUM Adresat Preafericirii Sale Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

în vederea  apropierii relaţiilor dintre

Sfânta Biserică Ortodoxă Română

şi

Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat

Preafericirea Voastră,

Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) este cel mai vechi partid istoric al românilor, partid care a avut o contribuţie determinantă la mari realizări ale neamului românesc, inclusiv la Marea Unire din 1918.

PNŢCD este singurul partid din România care are morala creştină ca principiu doctrinar, iar liderii noştri emblematici – Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu –  au luptat şi s-au jertfit pentru libertatea credinţei, a promovării valorilor creştine, pentru păstrarea şi resuscitarea democraţiei în această ţară.

De zece ani încoace, PNŢCD şi-a pierdut locul central pe scena politicii româneşti din cauza adoptării unor linii politice greşite. Credem că una dintre erorile noastre majore a fost atenuarea mesajului creştin al PNŢCD, precum şi anumite ieşiri individuale ale unor membri ai PNŢCD prin care aceştia, voluntar sau nu, au adus PNŢCD prejudicii de imagine, derutând şi îndurerând membrii noştri, cât şi relaţiilor dintre PNŢCD şi Biserica Ortodoxă Română.

PNŢCD îşi exprimă regretul şi consideră că toate acestea ţin de domeniul trecutului. 

Am învăţat din aceste greşeli şi – în conformitate cu dorinţa membrilor noştri, care în mare majoritate sunt ortodocşi – invităm Biserica Ortodoxă Română la dialog, în vederea unei apropieri şi colaborări în slujirea interesului naţional.

Înţelegând starea noastră actuală, noi, PNŢCD, vrem să fim un Partid care, cu ajutorul lui Dumnezeu, să apere în Neamul Românesc – prin adevăr, bunătate şi caracter – valorile creştine, valorile naţionale si pe cele europene.

Valorile Creştine: apărarea vieţii, inclusiv a celei nenăscute; apărarea curăţeniei sufleteşti şi trupeşti a tinerelor generaţii; apărarea familiei şi protejarea celor slabi; vieţuirea în cinste, demnitate şi pace; bucuria cunoaşterii şi prieteniei; mijloace materiale pentru un trai decent; asigurarea mântuirii pentru toţi semenii.

Valorile Naţionale: apărarea independenţei spirituale şi morale, a zestrei noastre de civilizaţie, cultură şi tradiţii, menţinerea integrităţii teritoriale; refacerea unităţii naţionale cu Basarabia şi Bucovina de Nord; relaţii aprofundate cu comunităţile româneşti din întreaga lume.

Valorile Europene: relaţii frăţeşti, pe temei creştin, cu celelalte neamuri, construirea unei familii europene, în care fiecare popor să înflorească spiritual şi material.

Suntem absolut convinşi că România nu va progresa dacă morala creştină nu-şi va găsi locul în viaţa sa politică. Poporul român este un popor creştin, dar câtă morală creştină există în politica de azi? Din păcate, reforma morală a clasei politice a rămas până astăzi un deziderat.

Cauza tuturor relelor din societatea românească este criza morală, care generează toate celelalte crize. Refacerea texturii societăţii româneşti, distrusă de 45 de ani de comunism şi de 20 de ani de “tranziţie”, nu se poate realiza decât pe baza moralei creştine. De aici rezultă câteva direcţii de acţiune pe termen lung, dintre care prioritară este apropierea de Biserică, pe care trebuie să o ajutăm, nu să ne servim de ea în scopuri electorale.

Puterea exemplului personal contează. Clasa politică românească nu se reformează prin schimbarea regulilor şi a sistemului de votare, ci prin schimbarea oamenilor politici. PNŢCD este format din oameni cu credinţă în Dumnezeu, oameni care nu merg la biserică doar pentru a întâlni electoratul şi numai atunci când se televizează. Fiind credincioşi, ei urmează învăţătura biblică de a-şi iubi aproapele, până la a-l servi. Noi facem politică ca să servim cetăţenii, nu pentru a ne servi pe noi.

PNŢCD se opune tendinţelor de ateizare şi de satanizare a societăţii. Partid Creştin Democrat, PNŢCD îşi asumă rolul de a păstra, proteja şi întări dimensiunea Creştină în practica instituţiilor statale. PNŢCD crede că nici o naţiune civilizată nu poate supravieţui într-un vacuum spiritual şi moral; neglijarea sau abandonarea Creştinismului ar însemna acapararea acestui spaţiu de către ateism, comunism, barbarism şi ar duce la distrugerea naţiunii.

Biserica şi Statul au domenii specifice de activitate, dar aceasta nu înseamnă separarea credinţei creştine de Stat. Concepţia Creştină oferă un fundament etic pentru o politică responsabilă,caretrebuie să urmărească binele comun şi să asigure fiecăruia condiţii optime pentru mântuirea proprie.

PNŢCD crede că Biserica şi Statul trebuie să acţioneze împreună pentru:

  1. Apărarea sacralităţii Căsătoriei şi a Familieişi repudierea “căsătoriilor” între persoane de acelaşi sex.
  2. Ocrotirea vieţii copiilor nenăscuţi.
  3. Respingerea prostituţiei, cafiind contrară moralităţii şi sănătăţii.
  4. Respingerea cercetărilor pe fetusul uman.
  5. Promovarea solidarităţii şi dreptăţii sociale.
  6. Excluderea eutanasiei,din raţiuni etice.
  7. Asigurarea predării religiei creştine în şcoală, absolut necesară pentru formarea competenţelor şi atitudinilor moral-sociale ale poporului român.
  8. Combaterea violenţei si pornografiei din mass-media, din filme, de pe internet şi din jocurile pe computer.
  9. Respingerea atacurilor împotriva libertăţii religioase. PNŢCD se opune oricăror acţiuni – statale sau private – care afectează libertatea religioasă. Orice agresare a sentimentelor creştine ale concetăţenilor noştri este inacceptabilă.

În concluzie, cu respect şi speranţă, solicităm binecuvântarea Preafericirii Voastre, pentru a putea să începem, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, munca complexă de tămăduire spirituală a acestui popor, atât de greu încercat.

PNŢCD asigură Biserica Ortodoxă Română de toată dragostea şi respectul său.

În-Hristos,

Radu Sârbu

Preşedintele PNŢCD

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s