Declaratie de presa PNTCD

Guvernul Băsescu-Boc este incompetent şi corupt

PNŢCD constată că România – deşi are cel mai   numeros guvern din lume – este prost administrată. Guvernul Băsescu-Boc are 15 miniştri, 65 de secretari de stat şi 203 şefi de agenţii, cu rang de secretar de stat. 283 de oameni conduc România în beneficiu personal. Ei nu asigură servicii publice – educaţie, sănătate, etc – la un nivel acceptabil, cheltuie mai mult decât colectează de la populaţie şi supravieţuiesc pentru că îndatorează România.

După ce au adus ţara în pragul prăbuşirii, guvernanţii iau măsuri disperate, de tăiere a salariilor bugetarilor, a pensiilor, a subvenţiilor şi a alocaţiilor de tot felul. Procedând astfel, ei nu salvează situaţia, ci amână deznodământul.

PNŢCD consideră că obligaţia prioritară a guvernanţilor este creşterea veniturilor bugetare, nu tăierea arbitrară a cheltuielilor. Pentru ca bugetul să fie bogat, trebuie ca economia să meargă bine. Un guvern responsabil nu ar fi ajuns în situaţia guvernului Băsescu-Boc; un guvern eficient, înainte de a tăia cheltuielile, ar fi reuşit să sporească veniturile.

În primul rând, ar fi trebuit să încurajeze economia reală, ca aibă o bază de impozitare mai mare. Guvernul ar fi trebuit să încurajeze producerea de valoare adăugată în mediul rural, unde este cel mai mare potenţial de creştere a PIB. În loc să crească fiscalitatea, guvernul ar fi trebuit să o reducă; în vreme de criză, este axiomatic. Ar fi trebuit să capitalizeze Eximbank, pentru a facilita exporturile. Ar fi trebuit să facă orice pentru a mări capacitatea de absorbţie a fondurilor primite de la Uniunea Europeană. Guvernul nu poate, pentru că este incompetent.

În al doilea rând, guvernul ar fi trebuit să rentabilizeze companiile la care statul este acţionar unic sau majoritar. Statul are 40 de companii şi regii, care, deşi în majoritate sunt monopoluri, lucrează în pierdere ori cu profit minim şi nu îşi plătesc obligaţiile faţă de bugetele statului. Totuşi, salariile celor 250.000 de angajaţi ale acestora totalizează 3,2 mld euro/an, ceea ce înseamnă o medie de 1000 euro/lună, faţă de 520 euro/lună la funcţionari şi 340 euro/lună în economie. Aici este clientela politică, deci guvernul nu vrea, pentru că este corupt.

În al treilea rând, ar fi trebuit să elimine corupţia din achiziţiile publice. În anul 2009, din 80.000 de contracte încheiate, în valoare de 12 mld euro, numai 12% s-au adjudecat prin e-licitaţie. Se estimează că facturile au fost umflate cu până la 40%, deci rezultă o hemoragie – provocată de corupţie – de aproape 5 mld euro! (Şi) Aici este clientela politică, deci guvernul nu vrea, pentru că este corupt.

În al patrulea rând, ar fi trebuit să reducă evaziunea fiscală, despre care admite că se cifrează la 28% din PIB. Un procent înseamnă 1,2 mld euro în plus la buget. (Şi) Aici este clientela politică, deci guvernul nu vrea, pentru că este corupt.

În al cincilea rând, ar fi trebuit să reducă numărul de angajaţi din serviciile secrete, care sunt supranumerice şi suprafinanţate. Statul cheltuie anual 4 mld euro pentru plata a 260.000 de bugetari din sistemele „speciale”, de siguranţă, ordine publică şi apărare, adică o medie de 1300 euro/lună/salariat! Dar aici este rădăcina oligarhiei, iar guvernul nu vrea, pentru că şi-ar pierde principalii susţinători.

În al şaselea rând, ar fi trebuit să eficientizeze serviciile publice de aşa manieră încât să poată reduce numărul de salariaţi. În anul 1990, România funcţiona cu 800.000 de bugetari, în timp ce astăzi are 1.370.000. Guvernul nu face nimic pentru că este incompetent.

Abia în al şaptelea rând şi numai dacă mai era necesar, ar fi trebuit să reducă unele salarii, dar în nici un caz pensiile.

Din păcate, nici o clipă, nici un decident nu a vorbit despre creşterea veniturilor; toţi, în frunte cu preşedintele Băsescu, s-au concentrat pe reducerea cheltuielilor. Consecinţele vor fi dramatice: bătrânii vor muri mai repede, pentru că nu mai au bani de medicamente; medicii vor emigra în număr şi mai mare; dascălii vor fi şi mai puţini; consumul va scădea şi mai tare, iar economia se va contracta şi mai mult.

Cauza crizei economice şi a celei politice este criza morală. Nu se poate să faci politică doar pentru ca – ajungând la putere – să returnezi banii celor care te-au sprijinit să vii la putere. România se scufundă. Preşedintele şi guvernul au demonstrat cât se poate de clar că sunt incapabili, iresponsabili şi corupţi. Anul trecut – în perioada de dinaintea alegerilor prezidenţiale – au minţit continuu. Salvarea nu mai poate veni decât de la popor, care – până la urmă – trebuie să facă o legătură între alegerile sale şi calitatea vieţii sale. Acum, când adevărul a ieşit la iveală, este corect şi imperios necesar ca poporul să aleagă în cunoştinţă de cauză.

PNŢCD cere regimului PDL – preşedinte, guvern şi majoritate parlamentară – să demisioneze, să plece de la putere şi să facă loc unui guvern nou, competent, care să servească cetăţenii şi nu clientela politică.

Radu Sârbu
Preşedintele PNŢCD Bucureşti, 27 mai 2010

Reclame

6 gânduri despre „Declaratie de presa PNTCD

 1. PNTCD trebuie sa revina grabnic pe scena politica,trebuie sa ia locul PDLin parlament.Un posibil lider pentru PNTCD ar putea fi domnul Valerian Stan.

 2. Gand la gand cu bucurie.
  Mariane ai perfecta dreptate. Demult am spus acest lucru. Chiar am discutat cu domnul Valerian Stan in acest sens, aratandu-si disponibilitatea. Cu o conditie insa, un proiect clar, bugetat si romani cinstiti.
  Amu-i amu.

 3. Domnule Ivan acum mai ramane sa convingem si majoritatea taranistilor,chiar domnul Valerian Stan sa se implice mai mult si sa prezinte proiectul dinsului.Eu am popularizat pe internet aceasta propunere.PNTCD trebuie sa construiasca si sa-si puna in frunte oameni cinstiti.

 4. Aveti perfecta dreptate. Si eu sunt pentru a sprijini oameni cinstiti. Daca nu, vom ajunge ca fostii comunistii sa condamne comunismul, seful hotilor sa strige hotii, ateul sa se inchine la Dumnezeu.
  Doar cu astfel de oameni mai putem construi sentimentul de „incredere” in viitorul acestei tari.
  Eu unul astept un semn in acest sens.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s