22 Aprilie – Ziua Pământului

Fie numai paşnice şi fericite Zilele Pământului pentru minunata noastră navă cosmică, Terra, care continuă să zboare şi să se rotească în spaţiul rece cosmic cu încărcătura sa caldă şi fragilă care este viaţa…?

U Thant, Secretar General al ONU, 21 martie 1971

22 APRILIE – ZIUA PĂMÂNTULUI

Această sărbătoare a luat naştere în SUA, unde este considerată sărbătoare de stat, iar Preşedintele în această zi adresează cetăţenilor Americii chemarea de a păstra Pământul.

Ziua Pământului este chemată să unească oamenii planetei în acţiunea de protecţie a mediului. Prima acţiune a început la 22 aprilie 1970.

Această zi se marchează pentru a aduce în atenţia oamenilor pericolul catastrofelor ecologice şi necesitatea prevenirii consecinţelor ireversibile ale activităţii omului, care pun în pericol însăşi existenţa speciei umane pe Pământ. Scopul acţiunilor desfăşurate în această zi este transformarea problematicii ecologice în parte integrantă a educaţiei şi culturii.

Prima conferinţă a ONU pe probleme de mediu a avut loc în 1972 la Stokholm. În acelaşi an a fost instituit Programul ONU cu privire la mediu (UNEP), orientat spre controlul mediului şi coordonarea măsurilor de protecţie ecologică.

În 3-14 iunie 1992 la Rio-de-Janeiro a avut loc Conferinţa ONU. Întâlnirea pământenilor pentru protecţia mediului şi dezvoltare. Principiul al 4-lea al Declaraţiei de la Rio prevede că protecţia mediului urmează să fie parte integrantă a procesului de dezvoltare în ansamblu. Ţările europene şi Japonia au recunoscut necesitatea de reducere de către ţările industriale a producţiilor chimice care aduc daune mediului şi duc la încălzirea globală.

În prezent Ziua Pământului este sărbătorită în circa 175 de ţări.

Reclame

Un gând despre „22 Aprilie – Ziua Pământului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s