Pensionarii noştri

Citesc pe net „Cea mai mare pensie platita de statul roman este 37.000 de lei, echivalentul a 9.000 de euro si este de peste 105 ori mai mare decat cea mai mica pensie, aceasta fiind de 350 de lei” .

Discuţii politicianiste pe toate posturile media. Avantajaţii luptă pentru păstrarea privilegiilor, chipurile după principiul „un drept câştigat nu mai poate fi pierdut”. Probabil că, pentru a scăpa de acest principiu păgubitor pentru statul român, va trebui să facem o nouă revoluţie. Dezavantajaţilor li se deschide frigiderul în direct la televizor pentru a vedea întreg poporul „frigiderul zilnic”.

 Un nou subiect de scandal, ascuns sub preş de toate guvernele post-revolutionare. Stai şi te întrebi cum de atâţia ani s-au ţinut sub preş asemenea enormităţi?  Se discută deasemenea de principiul „contributivităţii”, într-un stat în care unele clase sociale au fost privilegiate prin legi speciale. Ce statut social au avut aceste clase sociale înainte de 1989 ? Făceau oare parte din instituţiile care au (de)servit direct regimul de foarte tristă amintire ?

Eu aş propune o altă viziune, care pentru mulţi poate să pară idealistă, non-conformista, sau pur şi simplu să nu fie de acord cu ea. Respectarea demnităţii pensionarilor ar trebui să fie principiul care să stea la baza „Legii pensiilor”.

Având în vedere faptul că o viaţă întreagă un om munceşte pentru acumularea de valori materiale, în momentul în care a intrat în pensie, acest drept trebuie limitat, dacă nu chiar eliminat. Indiferent de meseria practicata, de contribuţiile băneşti la bugetul de stat, de statutul social, ultima perioadă a vietii unui om trebuie respectată la fel.

Coşul zilnic al unui pensionar (gratuitatea medicamentelor si a serviciilor medicale) trebuie sa fie criteriul cel mai important. Pensionarilor sanatosi sa li se asigure facilitati pentru practicarea part-time de servicii.

La aceste servicii sa se asigure un venit intr-o plaja foarte redusa, avand in vedere contributiile in decursul vietii.

Demintatea omului trebuie respectată, indiferent de ceea ce a făcut într-o viaţă.

Reclame

4 gânduri despre „Pensionarii noştri

  1. Daniel draga, nu este vorba de salariu. Este vorba de pensii. Ce au facut „aia”?
    Multi dintre ei au fost instrumentele, să nu spun „sculele” sistemului comunist. Cei cu pensii mici si-au distrus sanatatea in economia planificată a României, fie pe şantierele ţării, fie la banda in vreo fabrica, fie la sapă pe ogoarele ţării. Alţii au fost privilegiaţii, au avut legile speciale, au împărţit dreptatea într-o ţară comunistă. Iar dacă vei monitoriza, vei vedea ca majoritatea din ei au acele pensii nesimitite.

  2. Domnule Ivan va apreciez foarte mult pentru modul in care ginditi si cred ca PNTCD are viitor cu oameni ca dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s