PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA

Se împlinesc 19 ani de la naşterea şi adoptarea unuia dintre cele mai importante documente ale României post-revoluţionare – Proclamaţia de la Timişoara. Dacă privim astăzi cele 13 puncte ale Proclamaţiei, multe ni se vor părea depăşite. La multe dintre ele ne vom mira cât de naivi am putut să fim în acel 11 martie 1990, încât chiar credeam că ar fi cu putinţă ca ceea ce era sintetizat în Proclamaţia de la Timişoara să se şi împlinească vreodată.
Cel mai grav lucru, după 19 ani, este faptul că foştii securişti şi activişti comunişti nu au fost eliminaţi din viaţa publică, ba mai mult decât atât, conduc în continuare destinele ţării.
Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) este, la 19 ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, singurul partid care militează pentru aplicarea moralităţii în toate domeniile vieţii socio-economice şi politice. Politica bazată pe minciună, falsitate şi manipulare a adus România în situaţia de astăzi. Principiile moralităţii sunt singurele care pot salva ţara. În acest sens, milităm pentru aplicarea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care este actual şi a fost validat şi de o rezoluţie a Partidului Popular European din februarie 2004. În spiritul Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi în spiritul Punctului 10 al Rezoluţiei 7 a Partidului Popular European, considerăm că principalii vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă a societăţii româneşti sunt securiştii şi activiştii comunişti, care conduc structurile sistemului actual. România nu poate avea un destin european atât timp cât este condusă de aceşti oameni.
Statutul PNŢCD spune că „Nu poate deveni membru al Partidului persoana care a fost agent, ofiţer (eventual sub acoperire în instituţii ale statului) sau colaborator al securităţii, ca poliţie politică, a făcut parte din guvernele comuniste, din M.A.N., din structurile de conducere ale PCR, din aparatul salarizat central sau teritorial al PCR, din aparatul central al organizaţiilor de masă şi profesionale, din consiliile sau comitetele politice ale armatei sau ministerului de interne, Departamentului Securităţii Statului sau echivalente ale lor cu alte denumiri în diverse perioade ale regimului comunist sau au fost magistraţi care au pronunţat sentinţe de condamnare în fapt din motive politice”.
Cerem tuturor partidelor care se consideră a fi democratice din România adoptarea unor prevederi asemănătoare în statutele lor. Cerem Camerei Deputaţilor, Senatului, Guvernului şi Preşedinţiei promovarea în regim de urgenţă a Legii Lustraţiei iniţiată de regretatul deputat PNŢCD George Şerban, lege care, în lipsa iniţiatorului ei, nu a mai văzut lumina zilei. De asemenea, solicităm parlamentarilor deblocarea de urgenţă a proiectului de Lege a Lustraţiei astfel încât să le fie interzisă accederea în orice funcţii de conducere (politice, administrative etc.) tuturor celor care au contribuit la crimele epocii comuniste, dar şi la crimele din perioada imediat următoare Revoluţiei. Nu în ultimul rînd, ne alăturăm Apelului pentru condamnarea crimelor comunismului lansat ieri de societatea civilă şi îi solicităm preşedintelui Traian Băsescu să facă o declaraţie publică prin care să condamne oficial crimele comunismului.
Societatea românească are dreptul, la 19 ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timisoara, să fie eliberată de cei care se fac vinovaţi de cei peste 60 de ani de întuneric în care ne-am zbătut şi ne zbatem.
Preşedinte PNŢCD Timişoara
Adrian ORZA
11 martie 2009

Un gând despre „PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA

  1. Doamnelor si domnilor,
    SPIRITUL PROCLAMATIEI NU A MURIT!

    Sâmbătă, 14 martie 2009, ora12.00, în Piaţa 700 din Timişoara va avea loc startul unei manifestaţii ce are scop susţinerea principiilor din Proclamaţia de la Timişoara.

    Invităm pe toţi oamenii care cred în idealurile mişcării revoluţionare din perioada 1989-1990 să ni se alăture.

    Sâmbătă, ora 12.00 – Piaţa 700
    http://proclamatia.wordpress.com/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.